کلیرنس در ویزای آمریکا
حفظ امنیت در کشورهای مختلف به شیوههای گوناگونی انجام میشود و هر کشور براساس امکانات خود روشی خاص برای ایجاد و حفظ امنیت دارد. در کشور آمریکا هم روشهای مختلفی برای فیلترسازی متقاضیان مهاجرت و ورود ایمن آنها به خاک آمریکا وجود دارد که یکی از آنها دریافت تاییدیه کلیرنس ویزای آمریکا Security Clearance Process است. کلیرنس درواقع، نوعی پروسه برای دریافت تاییدیه امنیتی است که توسط وزارت امور خارجه در امر صدور ویزا داده میشود. این پروسه تنها برای بعضی متقاضیان مهاجرت مورد نیاز است که دارای ملیت بهخصوصی بوده، در رشته خاصی تحصیل کرده یا سابقهای با شرایط ویژه داشته باشند.
کلیرنس در ویزای آمریکا چیست؟
کلیرنس در ویزای آمریکا را به زبان ساده میتوان شفافسازی جهت اخذ این ویزا معرفی کرد. ساکنین بعضی از کشورها یا افرادی با شرایط خاص که متقاضی دریافت ویزاهای غیرمهاجرتی کشور آمریکا باشند، برای ورود به خاک این کشور باید تاییدیه امنیتی دریافت کنند. این تاییدیه تحتعنوان کلیرنس در ویزای آنها مشخص شده و بندی با این عنوان به ویزای فرد افزوده میشود.
ارائه این تاییدیه امنیتی طی پروسهای مشخص انجام میشود و فرایند آن از سمت وزارت امور خارجه آمریکا انجام میپذیرد؛ البته نمایندگیهای دیپلماتیک آمریکا در کشورها و مناطق مختلف هم قادر به اعمال نظر در مورد این فرایند هستند و میتوانند در مورد ارائه ویزا به یک گردشگر اظهار نظر کنند.
طی پروسه ارائه این تاییدیه به متقاضی دریافت ویزا، شرایط، مدارک و سابقه متقاضی بهطور دقیق بررسی میشود. تحقیقات پرونده گاهی چند روز و گاهی ماهها زمان میبرند و درنهایت مشخص میشود که فرد صلاحیت دریافت ویزا و ورود به خاک آمریکا را دارد یا خیر. درواقع، طی این پروسه بررسی میکنند که ورود شخص به آمریکا هیچ خطری نداشته باشد.
باتوجهبه اینکه کلیرنس یک تاییدیه امنیتی است، صدور آن به بررسی دقیق سوابق و مدارک متقاضی توسط سازمانهای امنیتی مانند افبیآی، سیآیای و پلیس بینالملل نیاز دارد. هدف از این بررسیها، اطمینان از عدم وجود هرگونه خطر امنیتی و عدم ارتباط فرد با گروههای تروریستی و جاسوسی است.
چرا درخواست ویزا وارد پروسه کلیرنس میشود؟
ورود به پروسه کلیرنس عملا صدور ویزا را به تعویق میاندازد؛ زیرا در بهترین حالت پرونده متقاضی مهاجرت در چند نهاد امنیتی بررسی شده و بعد از جمع آوری نتایج مختلف، ویزا برای فرد صادر میشود. شاید این سوال برای شما ایجاد شود که چه دلیلی برای ورود به پروسه دریافت این تاییدیه وجود دارد و چرا نیاز است که کلیرنس در ویزای آمریکا برای فرد صادر شود. در پاسخ به این سوال میتوان دلایل مختلفی را عنوان کرد اما دلیل مشترک ورود متقاضیان دریافت ویزای آمریکا به این پروسه، تردید دولت و سفارت آمریکا در مورد عضویت متقاضی در گروهکهای جاسوسی یا تروریسمی است.
درواقع، اگر سفارت آمریکا تشخیص دهد که ورود یک فرد به این کشور امنیت آن را مختل کرده و مشکلاتی برای کشور آمریکا ایجاد میکند؛ اما این موضوع قطعی نباشد، پیش از رد درخواست ویزا کلیرنس فرد را بررسی میکند. یکی از دلایل ایجاد این تردید، ملیت و تابعیت متقاضی است. درصورتیکه، متقاضی دریافت ویزا تابعیت یکی از کشورهای حامی تروریسم را داشته باشد، ابتدا باید کلیرنس در ویزای آمریکا را دریافت کرده و سپس مجوز ورود به این کشور برای او صادر میشود. بهعلاوه، این حساسیت در مورد ساکنین کشورهایی که دارای فناوری هستهای هستند هم وجود دارد. برای مثال هند، چین، پاکستان و ایران جزو کشورهایی هستند که متقاضیان آنها ابتدا باید کلیرنس را دریافت کرده و سپس به آمریکا سفر کنند. در مواردی نیز علت ورود به این پروسه موارد سادهای مانند مشابهت اسمی با فردی در این لیست است؛ همچنین افرادی که سابقه فعالیت در ارگانهای خاص مانند ارگانهای امنیتی در کشور خود را داشته باشند هم برای دریافت ویزای آمریکا ابتدا باید پروسه کلیرنس را طی کنند.
فرایند کلیرنس در ویزای آمریکا به چه صورت انجام میشود؟
فرایند کلیرنس در ویزای آمریکا با ارائه درخواست متقاضی برای دریافت ویزای این کشور آغاز میشود. درواقع، بعد از اینکه فرد متقاضی دریافت ویزا درخواست خود را برای سفارت آمریکا ارسال کرد، پرونده او مورد بررسی قرار گرفته و درصورت نیاز برای دریافت تاییدیه کلیرنس وارد مراحل بعدی میشود.
در صورتیکه فرد تابعیت یکی از کشورهای حامی تروریست یا دارنده فناوری هستهای را داشته باشد، افیسر یا افسر مهاجرت درخواست ویزا و مدارک فرد را به وزارت امور خارجه در واشنگتن دی سی ارجاع میدهد. این کار بهمنظور آنالیز پرونده متقاضی توسط نهادهای مربوطه انجام میشود. در این مرحله به فرد اعلام میشود که درخواست او برای دریافت ویزای آمریکا رد شده است و نیاز به بررسی بیشتری دارد. درصورتیکه نیاز به بررسی در زمان رد ویزا اعلام شود، ریجکتی قطعی نیست و صرفا بهدلیل ورود به پروسه کلیرنس درخواست اولیه متقاضی رد شده است.
بعد از تحقیقات در مورد پرونده و پس از بررسیهای دقیق در مورد سابقه فرد در کشور خود و پیشینه و کارهایی که توسط او انجام گرفته است، در مورد صدور ویزای وی تصمیم گیری میشود. این فرایند گاهی زمانبر میشود که این موضوع بهدلیل نقص در پرونده یا سوابق متفاوت فرد است؛ همچنین در مواردی ممکن است طی این فرایند، متقاضی تحت پرسش و پاسخ قرار گرفته یا مدارکی از او درخواست شود که در این شرایط فرد موظف به همکاری با سازمان مربوطه است.
آیا کلیرنس در ویزای آمریکا برای مهاجرت تحصیلی هم مورد نیاز است؟
تا چند سال پیش کلیرنس بیشتر برای مهاجرت دائمی یا متقاضیان کار در آمریکا مورد نیاز بود؛ اما باتوجهبه افزایش حساسیتها، امروزه، حتی برای مهاجرت تحصیلی به کشور آمریکا هم نیاز به دریافت ویزا است. دانشجویان همواره تحت حمایت دولتها برای تحصیل در دانشگاههای برتر بودهاند و جاسوس شناخته نمیشدند؛ اما امروزه این حساسیت در مورد دانشجویان هم وجود دارد و همه افرادی که قصد تحصیل در آمریکا را داشته و در یکی از کشورهایی با شرایط گفته شده زندگی میکنند، ابتدا باید کلیرنس در ویزای آمریکا را دریافت کنند.
دانشجویانی که قصد تحصیل در رشتههای حساس یا پژوهش در رشتههای مربوط به فناوری اطلاعات یا دانش هستهای را دارند، از نظر امنیتی برای آمریکا اهمیت ویژهای دارند و بررسیها برای آنها باید با دقت بیشتری انجام شود. متقاضیان تحصیل در رشتههایی مانند امنیت اطلاعات، شیمی، رباتیک، بیوتکنولوژی و… ازجمله گروههایی هستند که برای دریافت ویزای تحصیلی کشور آمریکا به کلیرنس نیاز دارند.
پروسه اخذ کلیرنس در ویزای آمریکا برای این افراد بدین شکل است که باید بهصورت حضوری در سفارت آمریکا حاضر شده و به سوالاتی که در مورد اهداف آنها برای تحصیل در آمریکا و سوابقشان پرسیده میشود پاسخهای واضح و مشخص دهند. فرد باید شرح مفصل و دقیقی از فعالیتهای تحصیلی و پژوهشی خود داشته باشد و مدارک آنها را به سفارت آمریکا ارائه کند تا ویزای تحصیلی برای او صادر شود. در مواردی علاوهبر خود دانشجو، حامی و اسپانسر مالی او نیز باید مدارک معتبر را به سفارت آمریکا ارائه کند تا ثابت شود حمایت از سمت سازمانهای جاسوسی انجام نمیشود.
مدارک لازم برای ورود به پروسه کلیرنس در ویزای آمریکا
همانطورکه گفته شد قانون مشخصی برای ورود به پروسه کلیرنس در ویزای آمریکا وجود ندارد و این امکان وجود دارد که همه متقاضیان دریافت ویزا از یک کشور ناچار به دریافت این تاییدیه باشند. در این شرایط فرد باید مدارک مختلفی را به دولت آمریکا ارائه کند تا بعد از بررسی آنها در مورد صلاحیت وی برای اقامت در آمریکا و ورود به این کشور صادر شود. باتوجهبه اینکه درحالحاضر مهاجرت تحصیلی به آمریکا، پرمتقاضیترین شیوه مهاجرت به این کشور از ایران است، در این بخش مدارکی که متقاضیان تحصیل برای دریافت کلیرنس در ویزای آمریکا باید ارائه کنند را بررسی خواهیم کرد.
یکی از مدارکی که در مرحله اول برای اخذ این تاییدیه باید ارائه شود، ایمیلی حاوی تاریخ درخواست، محل درخواست اخذ ویزا، اطلاعات و صحبتهایی که در زمان مصاحبه اولیه انجام شده، شماره پرونده بررسی ویزا و… است که باید به افیسر ارائه شود. پس از ارائه این ایمیل تمام اقداماتی که برای دریافت ویزا انجام گرفته، بررسی میشود. بعد از آن فرد باید مدارک هویتی خود را بهطور کامل ارائه کند. در این مرحله فرد باید در دسترس باشد تا درصورت نیاز به تکمیل مدارک این کار فورا انجام شود. تاخیر در ارائه مدارک لازم و پاسخگویی به سفارت و سازمانهای مربوطه گاهی موجب میشود که درخواست متقاضی بهطور قطع ریجکت شود؛ بهخصوص اگر مدارک ارائه شده در زمان مصاحبه با مدارک ارائه شده طی بررسی تناقص داشته باشند.
سخن پایانی
کلینرس در ویزای آمریکا پروسهای است که صلاحیت فرد برای ورود به خاک آمریکا را تایید میکند. این تاییدیه برای متقاضیان دریافت ویزای آمریکا از ایران هم مورد نیاز است و تمام ایرانیانی که قصد سفر به آمریکا را دارند هم باید از این پروسه امنیتی عبور کنند. در بسیاری از موارد رد درخواست ویزای متقاضیان یا طولانی شدن فرایند دریافت ویزای تحصیلی برای دانشجویان به دلیل این پروسه است؛ بنابراین اگر قصد دارید دچار مشکلاتی مانند تاخیر در تایید یا اخذ ویزا نشوید، بهتر است با کارشناسان مهاجرتی مشورت کرده و پس از دریافت اطلاعات کافی، اقدامات لازم را انجام دهید.
نظر خود را درباره کلیرنس در ویزای آمریکا ثبت کنید